PVT-systeem

Zoekt u een manier om uw huis te verduurzamen en wilt u besparen op uw gasverbruik en elektriciteitsrekening, dan is dit dé oplossing! Met PVT-panelen behaalt u het maximale rendement niet alleen uit de zon, maar ook uit de omgeving. 

Werking van PVT-panelen

Een pvt-paneel is een combinatie van een zonnepaneel en een collector. Een pvt-paneel bestaat namelijk uit een zonnepaneel met daarachter een thermische collector. De zonnepaneel wekt elektriciteit op en de collector onttrekt warmte uit de omgeving. Door de collector stroomt een water-glycol mengsel en dit absobeert warmte uit de omgeving. Dit mengels stroomt vervolgens naar de warmtepomp waar de warmte word onttrokken en word gebruikt om het tapwater en cv-water te verwarmen. Dit pvt-systeem vervangt dus uw buitenunit of uw bron uit de grond, waardoor de pvt-panelen een muisstille bron vormen voor uw warmtepomp. Een pvt-paneel is aan te sluiten op een hybride en een all-electric systeem.

PVT-systeem kosten en levensduur

PVT-panelen zijn dus efficiënt, werken goed samen en maken geen geluid, maar wat zijn de kosten van het gehele PVT-systeem? Als we de warmtepomp erbij optellen, komen we uit op zo’n €25.000,00 per huishouden. Halen we hier de BTW en ISDE-subsidie vanaf, komen we op een bedrag van ongeveer €21.000,00. Dit is gemiddeld genomen verbruik, want niet iedereen verbruikt exact evenveel. Hoeveel PVT-panelen u nodig heeft, hangt af van uw stroom- en/of gasverbruik per jaar. Dus de totale kosten kunnen hoger of lager zijn.

Voor een huishouden van 2-3 personen is een set van bijvoorbeeld 8 panelen voldoende. De prijs van zo’n set verschilt natuurlijk per merk. Dit geldt overigens ook voor de afmetingen, want sommige merken zijn gelijk aan een zonnepaneel terwijl een ander merk veel groter is, waardoor je keuze in hoeveelheid wordt beperkt. De terugverdientijd van PVT-panelen ligt hoger dan die van zonnepanelen. De terugverdientijd ligt ruim genomen tussen de 10 en 25 jaar.

Met een levensduur van een PVT-systeem dat rond de 30 jaar ligt, is dit systeem wel een oplossing voor de langere termijn. In die zin zijn zonnepanelen en PVT-panelen eigenlijk niet goed met elkaar te vergelijken. De keuze is dan eerder: ga je voor een korte termijn stap voor elektra opwekken of een systeem dat je gelijk een stap richting gasvrij verbruiken geeft. Daarbij komt ook het voordeel dat je met een PVT-systeem ook kan koelen. Er zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen waarbij de warmtepomppanelen hun functie omdraaien, namelijk: niet langer wordt er warmte van buiten de woning binnengehaald, maar warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Deze functies voor actieve koeling en/of nachtkoeling gaan alleen maar relevanter worden met de steeds warmere zomers.

Past een PVT-systeem bij mijn huis?

PVT-panelen zijn goed toepasbaar op gebouwen met een plat of schuin dak. De optimale richting van de panelen is zuidoost en zuidwest. Belangrijk is dat de panelen zo min mogelijk beschaduwd zijn. Let dus goed op schaduwen van bomen en/of gebouwen. Indien u over een schuin dak beschikt, dient de dakhelling tussen de 20° en 40° te zijn. Daarnaast moet uw dak sterk genoeg zijn om de gewenste hoeveelheid te kunnen dragen. De PVT-panelen wegen per m2 tussen de 12 en 15 kg. Voor een schuin dak geldt dat er een andere constructie is dan bij een plat dak. Een schuin dak kan ook eerder meer gewicht aan dan een plat dak, dus houdt hier rekening mee.

Offerte

Bent u opzoek naar een PVT-systeem maar weet u nog niet helemaal welk merk en welke hoeveelheid bij uw situatie past? Voor deze vragen kunt u gerust contact met ons opnemen, maar u kunt nu ook zelf op onze producten pagina kijken naar alle soorten PVT-systemen. Zo kunt u zelf al veel te weten komen over de verschillende PVT-systemen die wij aanbieden, en kunt u zelf uw offerte samenstellen! U kunt ook een vrijblijvende offerte aanvragen, deze ontvangt u dan z.s.m. per mail. 

Voor een juiste werking van het formulier moet javascript aan staan.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie, vrijblijvend een adviesgesprek of een offerte?

Neem contact op