De nieuwe gasketelwet

Met de komst van de nieuwe gasketelwet komt er een einde aan de situatie van bedrijven en zelfstandigen die ongeschoold en niet gecertificeerd aan gasverbrandingsinstallaties werken zoals cv-ketel, geisers en gashaarden. Immers kan ondeskundig service en onderhoudswerk leiden tot gevaarlijke situaties. De wet is tot stand gekomen om de veiligheid te verbeteren en ongelukken door koolmonoxide van gasverbrandingsinstallaties te verminderen.  

 

Wanneer verplicht

De overheid heeft besloten dat de nieuwe gasketel met oorspronkelijk in zou gaan per 1 januari 2023, doordat deze datum niet haalbaar bleek is de definitieve ingangsdatum nu ingezet op 1 april 2023 en vanaf deze datum is de dus certificering verplicht. 

Lessen uit het verleden

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid rapporteert in 2015 dat veel ongelukken door koolmonoxide vergiftiging ontstonden door nalatigheid en ondeskundig handelen van installateurs en juist vaak bij moderne cv-ketels. Hierdoor is besloten dat de branche geprofessionaliseerd moest worden om de veiligheid te waarborgen met de verplichte certificering voor bedrijven en installateurs.

Wat betekent dit voor u

Vooralsnog is periodiek onderhoud aan gasverbrandingsinstallaties voor particulieren niet verplicht. Maar met gezond verstand kunt u bedenken dat periodiek onderhoud juist heel belangrijk is om ongelukken te voorkomen. Daarnaast voorkomt u onnodige storingen en dure reparaties die als gevolg van achterstalligonderhoud ontstaan. Een onderhoudscontract geeft u ook de verzekering dat u wordt geholpen bij calamiteiten en niet wordt geconfronteerd met nee helaas geen tijd aan de telefoon als u in eens geen warmwater of warmte meer heeft, regeren is dus vooruitzien.   

Wij zijn verbonden met

Meer informatie?

Wilt u meer informatie, vrijblijvend een adviesgesprek of een offerte?

Neem contact op