Stroom én warmte opwekken.
Verduurzamen
Zoekt u een duurzame manier om te besparen op uw gasverbuik en elektriciteitsrekening? Dan is een PVT-systeem dé ideale oplossing, deze systemen kunnen zowel stroom als warmte opwekken. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om goed geïnformeerd te zijn over de PVT-systemen.
Werking van PVT-panelen
Een PVT-paneel combineert een zonnepaneel met een thermische collector. Het paneel bestaat uit een zonnepaneel dat elektriciteit opwekt, met daarachter een thermische collector die warmte uit de omgeving onttrekt. Door de collector stroomt een water-glycolmengsel dat deze warmte absorbeert. Dit mengsel stroomt vervolgens naar de warmtepomp, waar de warmte wordt onttrokken en gebruikt om het tapwater en cv-water te verwarmen. Dit PVT-systeem vervangt de buitenunit of de grondbron van uw warmtepomp, waardoor het een muisstille warmtebron vormt. Een PVT-paneel kan worden aangesloten op zowel een hybride als een all-electric systeem.
Bent u benieuwd hoe een warmtepomp precies werkt, dan kunt u meer lezen op de informatiepagina over warmtepompen.
Opbouw van het systeem
Het PVT-systeem bestaat uit vier verschillende onderdelen. De PVT-panelen op het dak wekken zowel elektriciteit als warmte op. Voor het gebruik van de opgewekte stroom in huis is een omvormer nodig, en voor het benutten van de opgenomen warmte voor de verwarming is een warmtepomp vereist. Bij de systemen die wij aanbieden wordt gebruikgemaakt van een Vaillant warmtepomp. Daarnaast wordt er, samen met de warmtepomp, een boilervat geplaatst voor de warmwatervoorziening.
Toepassing
PVT-panelen zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken. De ideale oriëntatie van de panelen is op het zuidoosten of zuidwesten, en het is belangrijk om schaduw van bomen en gebouwen zoveel mogelijk te vermijden. Voor schuine daken is een dakhelling tussen de 20° en 40° optimaal. Het dak moet bovendien sterk genoeg zijn om het gewicht van de panelen te dragen, die tussen de 12 en 15 kg per m² wegen. Let erop dat de installatieconstructie voor een schuin dak verschilt van die voor een plat dak; een schuin dak kan doorgaans meer gewicht aan dan een plat dak, hier houden wij rekening mee tijdens het ontwerpen van uw installatie.
Verwarmen én koelen
Er zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen waarbij de PVT-panelen hun functie omdraaien, namelijk: niet langer wordt er warmte van buiten de woning binnengehaald, maar warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Deze functies voor actieve koeling en/of nachtkoeling gaan alleen maar relevanter worden met de steeds warmere zomers. Dit zorgt ervoor dat het PVT-systeem goed kan worden gecombineerd met lage temperatuur convectoren, zoals wij die van Jaga aanbieden.
Kan het systeem ook hybride verwarmen?
PVT-systemen zijn erg populair bij nieuwbouwwoningen, aangezien deze niet meer op het gasnet mogen worden aangesloten. Dit betekent echter niet dat een PVT-systeem voor bestaande bouw minder aantrekkelijk is. In bestaande woningen, waar vaak nog gebruik wordt gemaakt van gas, is het mogelijk om een PVT-systeem in een hybride opstelling te laten werken, waarbij het systeem samenwerkt met uw cv-ketel en warmtepomp.
Wat is de geschatte investering?
Gemiddeld zien we dat de investering in het complete systeem, inclusief btw en na aftrek van subsidie, ligt tussen de €21.000 en €25.000. Met een levensduur van ongeveer 30 jaar is het een duurzame en toekomstbestendige oplossing.
Werken de PVT-panelen ook bij <0ºC?
Net zoals een warmtepomp energie kan onttrekken aan de buitenlucht bij temperaturen onder 0°C, kan een PVT-systeem dit ook. Hoewel de werking van PVT-panelen enigszins verschilt van die van een lucht/water-warmtepomp, blijven de PVT-panelen zelfs bij bewolkt weer of sneeuw energie opwekken. Het systeem functioneert zelfs nog bij temperaturen tot -8°C!
Is het tijd om te verduurzamen?
Let's innovate together.
Offerte
Omdat een PVT-warmtepompinstallatie volledig op maat wordt samengesteld, is het niet mogelijk om deze via onze webshop samen te stellen. Voor advies en een vrijblijvende prijsopgave kunt u contact met ons opnemen via het offerteformulier hieronder. Wie weet realiseren wij binnenkort samen uw duurzame installatie!