Bij de beslissing om een nieuwe warmtepomp aan te schaffen, is het belangrijk om goed doordacht te werk te gaan, en dat is volkomen begrijpelijk. Het is namelijk van groot belang dat je de juiste warmtepomp voor je huis kiest, aangezien deze je cv-ketel volledig moet kunnen vervangen en toekomstbestendig moet zijn. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw warmtepompsysteem? In dit artikel van Neeleman Installateurs geven we je wat richtlijnen om je op weg te helpen.
Oplossingen voor elke situatie
Een warmtepomp presteert optimaal als deze zorgvuldig is afgestemd op de huidige woonsituatie, met een oog op de toekomst. Een te grote warmtepomp kan technische problemen veroorzaken, terwijl een te kleine warmtepomp niet voldoende vermogen heeft om je huis te verwarmen. Dit laatste spreekt eigenlijk voor zich.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, die variëren in de bron die ze gebruiken om warmte te genereren, evenals in hun werkwijze (all-electric of hybride). In dit artikel richten we ons voornamelijk op hybride en all-electric systemen. Over het algemeen staat een hybride warmtepomp bekend als de meest veelzijdige optie voor de gemiddelde woonsituatie. Dit komt vooral doordat de cv-ketel nog steeds een rol speelt bij het verwarmen van het huis en het leveren van warm tapwater. Daarom zijn hybride warmtepompsystemen vaak minder complex en minder foutgevoelig dan all-electric systemen, die de cv-ketel volledig vervangen. Bij all-electric warmtepompen is het van essentieel belang om met alle aspecten rekening te houden, zodat hij zelfs bij -10ºC je woning kan verwarmen!
All-Electric Ready
Er zijn ook hybride warmtepompen waarbij de warmtepomp groot genoeg is om de hele woning te verwarmen, zelfs als de cv-ketel wordt verwijderd. Dit wordt vaak aangeduid als "All-Electric Ready". In dit geval moet je dezelfde overwegingen maken als bij een echte all-electric warmtepomp, omdat het vereiste vermogen hetzelfde is.
Voor een efficiënte en duurzame werking van het verwarmingssysteem is goede isolatie van je huis van groot belang, evenals het gebruik van verwarming op lage temperatuur, zoals vloerverwarming of hybride convectoren. Goede isolatie leidt vaak tot een lagere cv-temperatuur, wat op zijn beurt van invloed is op het rendement van de warmtepomp en de terugverdientijd. Dit is een cruciaal aspect. Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij een situatie met een brontemperatuur van 7ºC (A7) en een afgiftetemperatuur van 35ºC (W35), wat de gemiddelde buitentemperatuur in Nederland weerspiegelt (A7/W35). Moderne warmtepompen hebben vaak een rendement van ongeveer 500%, terwijl een cv-ketel slechts een rendement van 0,95% heeft. Hoewel een warmtepomp ook kan werken bij A7/W55, is het rendement op dat moment aanzienlijk lager. Hoewel het werken met een afgiftetemperatuur van 35ºC niet strikt noodzakelijk is voor een all-electric (ready) warmtepomp, wordt dit sterk aanbevolen.
Belangrijke overwegingen zijn onder andere:
- Het type verwarmingssysteem.
- De temperatuur van het verwarmingssysteem.
- Het isolatieniveau van je huis.
- Het aantal bewoners in je huis.
- Je huidige gasverbruik.
De bovenstaande lijst biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt om het benodigde vermogen van de all-electric warmtepomp te bepalen. Hetzelfde geldt voor een hybride warmtepomp die all-electric ready is. Deze informatie biedt namelijk een nauwkeuriger beeld dan een warmteverliesberekening per vierkante meter, omdat je met deze gegevens een warmtepomp kunt selecteren die direct de huidige cv-ketel kan vervangen, zonder fouten te maken.
Wanneer de warmtepomp namelijk continu kan werken op een zo laag mogelijke temperatuur, vaak 35ºC, en zonder herhaaldelijk aan- en uitschakelen, zal deze uiterst zuinig zijn in het energieverbruik en in de meeste gevallen zelfs aanzienlijke jaarlijkse besparingen opleveren.
Uitzonderingen
Andere factoren waarmee je rekening moet houden, hebben te maken met veranderingen in je huidige situatie. Elke wijziging die van invloed is op de hierboven genoemde overwegingen heeft direct invloed op het benodigde vermogen van de warmtepomp. Bij jonge gezinnen kan bijvoorbeeld het verwachte gasverbruik veranderen als er een baby op komst is of als de woning wordt uitgebreid met een nieuwe aanbouw. Ook bij oudere gezinnen zie je vaak veranderingen, zoals kinderen die het huis verlaten en zelfstandig gaan wonen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe warmtepomp, want een warmtepomp koop je niet voor het heden, maar voor de toekomst.
Persoonlijk advies op maat
Bij Neeleman Installateurs hebben we sinds het begin van de jaren 2000 mensen geholpen bij het installeren van duurzame verwarmingssystemen, met name warmtepompen. In al die jaren hebben we veel expertise opgebouwd over warmtepompen en hoe ze het beste kunnen worden toegepast in verschillende situaties. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste warmtepompinstallatie. Neem gerust contact met ons