Welke cv-/combiketel heb je nodig?
Ben je opzoek naar een nieuwe cv-ketel dan merk je al snel dat dat er heel veel keus is, en welke ketel past nou het meest bij jou? Op die vraag proberen wij u hier meer duidelijkheid te geven.
Ons advies begint met diverse vragen: Zoek je een combiketel of een soloketel? Welke capaciteit heb je nodig? Wil je op meerdere punten gelijktijdig warmwater tappen? En wil je de mogelijkheid om de cv-ketel te combineren met een warmtepomp?
Weet je al wat je zoekt? Ga dan naar onze cv-ketel pagina in de webshop of start onze nieuwe Ketelselector waarmee we je in stappen naar de geselecteerde toestellen leiden.
VR, HR of UHR?
In de jaren ‘80 en ’90 werden er nog veel Verbeterd Rendement (VR) cv-ketels verkocht, maar door de stijging van de gasprijzen werden Hoog Rendement HR ketel steeds populairder en zijn ze nu niet meer weg te denken. Denk ook aan het milieu, Hoog Rendement zijn niet alleen goed voor uw portemonnee maar ook voor het milieu, daarom verkoopt Neeleman jaren geen Vr-ketels meer.
En dan heb je de Ultra Hoog Rendement cv-ketels, deze hebben het hoogste rendement en sparen u dus nog meer in het verbruik en zijn beter voor het milieu maar wel duurder in aanschaf.
Aandachtspunten:
Voor het plaatsen van een (U)HR cv-/combiketel zijn er wel aandachtpunten! Een (U)HR-ketel condenseert en heeft daarom een vaste condens afvoer nodig onder de cv-ketel. Ook de rookgasafvoer moet aan HR-eisen voldoen omdat door hergebruik van warmte uit rookgassen het eerder genoemde condenswater vrijkomt.
CO-gecertificeerd
Neeleman is CO-gecertificeerd, deze certificering is sinds 1 april 2023 verplicht voor alle bedrijven die werken aan gas en gasgestookte verwarmingsinstallatie, dit geldt voor zowel installatie, service en onderhoud.
Wilt u meer weten over de CO-vrij certificering en wat het inhoud? Lees dan onze Blog: Neeleman is nu CO-vrij gecertificeerd.
Soloketel of Combiketel?
Er zijn twee soorten ketels! We hebben Soloketels, dit zijn toestellen die enkel voor het verwarmen van de woning wordt gebruikt. En dan de combiketels, deze worden het meest toegepast en kunnen naast het verwarmen van de woning ook warmwater bereiden voor keuken en/of badkamer(s).
Cv- en combiketels zijn vaak dezelfde toestellen met het verschil dat in combiketels een warmwater eenheid is ingebouwd. Om te bepalen welke cv-ketel het best bij jou past zijn twee zaken van belang. Welke capaciteit heb je nodig om de woning te verwarmen en vervolgens de warmwaterwens uit gedrukt in Comfort Klasse Warmwater.
Inhoud woning |
Vermogen |
CW-klasse |
200 – 400m3 |
18 kW |
CW3 |
400 – 600 m3 |
24 kW |
CW4 |
600 – 900 m3 |
30 kW |
CW5 |
900 – 1100 m3 |
45 kW |
CW6 |
Een CW6 toestel heeft altijd een ingebouwde boiler, deze ketel zijn er vanaf een capaciteit van 25 kW, bijvoorbeeld de Nefit Trendline Aquapower. Het voordeel van een CW is dat deze het gebruik van warmwater op meerder kranen mogelijk maakt, het nadeel is dat je een hoger energieverbruik hebt en deze ketels zijn fors duurder in aanschaf. Lees alles over warmwater comfort (CW-klasse) hier onder.
Vloerverwarming
Gaat je interesse uit naar een cv-/combiketel van Intergas, dan is het belangrijk dat je ook een 2-wegklep laat plaatsen bij de ketel als jouw vloerverwarmingsunit een eigen circulatiepomp heeft. De Intergas ketel heeft namelijk geen driewegklep in het toestel en hierdoor kan tijdens het opwarmen van warmwater ook de vloerverwarming warm worden. Om dit te voorkomen zal er een 2-wegklep geplaats moeten worden.
Tip: tijdens het aanvragen van een offerte kunt u bij stap 2 “ accessoires” de 2-wegklep selecteren.
Bij andere merken cv-ketels is dit niet van toepassing!
Hybride ready voor warmtepomp
Tegenwoordig zijn hybride warmtepomp systemen razend populair omdat ze erg makkelijk te combineren zijn met een cv-ketel. Wanneer de vraag naar water voor de warmtepomp te groot word kan je cv-ketel ingeschakeld worden om te helpen. Dit systeem zorgt in veel gevallen al dat u meer dan 60% op uw gasverbruik kan besparen. En met de huidige gasprijzen en de technologie van de huidige warmtepompen is een hybride warmtepomp systeem niet alleen duurzaam maar brengt het ook een enorm comfort met zich mee.
Al onze cv-ketel zijn hybride ready.
Welke combiketel is geschikt in uw situatie?
Bij het kiezen van de juiste combiketel voor uw situatie is de warmwater behoefte is naast de capaciteit van de cv-ketel het belangrijkste om naar te kijken. Immers bepaalt dit of uw nieuwe cv-ketel ook voldoet aan uw wensen.
Om onderscheid te maken in de hoeveelheid warmwater die een combiketel kan maken, wordt dit gedefinieerd in CW-klasse. We hebben het hier over de Comfort Klasse Warmwater uitgedrukt CW3, CW4, CW5 of CW6. De CW-klasse 1 en 2 benoemen wij hier niet omdat deze niet worden toegepast bij combiketels.
CW-klasse zegt u iets over de meetbare prestaties van een combiketel waarbij de volgende uitgangspunten van toepassing zijn:
- Hoeveel liter warmwater van 40º Celsius komt er per minuut uit de kraan?
- Hoeveel liter warmwater van 60º Celsius komt er per minuut uit de (keuken)kraan?
- Hoe snel kan je een bad vullen van 100 liter?
- Wat is de mogelijkheid voor gelijktijdig warmwater gebruik op meerdere kranen en is de cv-ketel geschikt voor keuken, douche en/of bad.
Hieronder geven wij invulling op deze vragen per CW-klasse.
Onze Ketelselector helpt u kiezen!
De Ketelselector is een handige tool om te bepalen of een cv-/combiketel bij u in de woning van worden geplaatst en maakt een selectie van de cv-ketels die voldoen aan de door u beantwoorde vragen. Om de vragen in de Ketelselector beter te kunnen beantwoorden is het goed om de informatie op deze pagina te lezen.
In de Ketelselector vragen wij om antwoorden over o.a. de situatie waarin de nieuwe cv-ketel moet worden geplaatst, deze vragen maken onderdeel uit van de CO-certificering die van toepassing is voor iedere nieuw te plaatsen cv-ketel en ook tijdens reparatie en onderhoud.
Als resultaat bieden wij u cv-ketels aan in verschillende capaciteiten en warmwaterklasse van de merken Atag, Intergas, Nefit, Remeha Vaillant en Viessman. Een ruime keus van cv-ketels met ieder zijn goede eigenschappen en van hoge kwaliteit.
Comfortklasse Warmwater CW3 uitgelegd:
Met een CW3 ketel kan je in de regel volstaan als de warmwater wensen niet bijzonder zijn. Heb je een keukenkraan, een wastafel en een douche met spaarkop dan kan je al volstaan met een CW3. Een dergelijke ketel gebruikt ook minder energie omdat er minder water uit de kraan komt. Een CW3 is in de regel ook iets goedkoper in aanschaf.
Een CW3 ketel heeft ook beperkingen, doordat er minder water uit de kraan komt is deze ook minder geschikt voor een bad. De CW3 wordt in de regel toegepast in appartementen of woning tot 400m3 inhoud.
Een CW3-ketel levert minimaal 6 liter warm water van 60°C per minuut. Je kunt een warme douche nemen met minimaal 10 liter water per minuut van 40°C. En meer bij een lagere temperatuur.
Comfort Klasse 4 uitgelegd:
Met een CW4 ketel heb je een beter warmwater comfort. Heb je een keukenkraan, een wastafel en een douche of bad dan kan je al volstaan met een CW4. Deze cv-ketels zijn niet geschikt om gelijktijdig meerdere kranen te gebruiken maar verder een goed comfort als je geen hoge eisen stelt aan warmwater.
Een CW4 toestel kan worden toegepast in woningen tot 600m3 inhoud. Waar een CW3 ketel veelal volstaat voor een kleine woning of appartement kan een CW4 hier ook prima worden toegepast als de warmwaterwensen net wat meer moeten zijn.
Een CW4 ketel levert minimaal 7,5 liter warm water van 60°C per minuut. Je kunt een warme douche nemen met minimaal 12,5 liter water per minuut van 40°C. En meer bij een lagere temperatuur. Een bad vullen van 100 liter duurt zo’n 11 minuten.
Comfort Klasse 5 uitgelegd:
Met een CW5 ketel heb je een goed warmwater comfort. Deze cv-ketel wordt bij ons het meest verkocht. Heb je een keukenkraan, een wastafel en een douche of bad dan kan je al volstaan met een CW5. Deze cv-ketels zijn beperkt geschikt om gelijktijdig meerdere kranen te gebruiken. Het comfort is uitstekend voor de meest voorkomende gezinssituatie.
Een CW5 toestel kan worden toegepast in woningen tot 900m3 inhoud. Waar een CW3 ketel veelal volstaat voor een kleine woning of appartement kan een CW4 voor de wat grotere woningen kan de CW5 hier ook prima worden toegepast als de warmwaterwensen hoger zijn dan de voorgaande CW-klasse.
Een CW5 ketel levert minimaal 9 liter warm water van 60°C per minuut. Je kunt een warme douche nemen met minimaal 15 liter water per minuut van 40°C. En meer bij een lagere temperatuur. Een bad vullen van 100 liter duurt zo’n 6 minuten.
Comfort Klasse 6 uitgelegd:
Met zo’n 23 liter water per minuut van 40º is een CW6 ketel de uitvoering die je nodig hebt als je een hoog warmwater comfort wenst. Heb je een keukenkraan, een wastafel en een douche of bad en wil je gelijktijdig gebruikmaken van de kranen dan is een CW6 ketel de uitkomst. Het comfort is uitstekend en ideaal voor situaties waar bijvoorbeeld twee badkamers in de woning wordt gebruikt.
Een CW6 toestel kan worden toegepast in woningen tot 1100m3 inhoud. Heeft u een kleinere woning dan zal een standaard CW6 combiketel mogelijk te groot zijn. Oplossing hiervoor kan worden gevonden in een kleinere ketel met een losse boiler opstelling.
Een CW6 ketel levert minimaal 11 liter warm water van 60°C per minuut. Je kunt een warme douche nemen met minimaal 23 liter water per minuut van 40°C. En meer bij een lagere temperatuur. Een bad vullen van 100 liter duurt zo’n 5 minuten.